Eving Photography

Družinsko fotografiranje

Ljubezen, zajeta v fotografijah.

Zakaj je družinsko fotografiranje tako pomembno in čedalje večji trend med mladimi družinicami? Družina je zelo pomemben del življenja prav vsakega posameznika. Pravzaprav je verjetno kar najpomembnejši del našega življenja. Čas mineva, vi in vaša družina pa skupaj rastete in se razvijate. Kujete močne vezi med seboj, se skupaj srečujete s pomembnimi življenjskimi mejniki in kar je najpomembnejše, se imate radi.

Zgradili ste čudovito vezo med vami in vašimi najbližjimi in z ustreznimi fotografijami lahko spomine, ki ste jih delili med sabo, podoživljate vsakič znova. Velikokrat se ne zavedamo pomembnosti družinskih fotografij, dokler ni prepozno, ko naši malčki že odrastejo, nas nekateri bližnji zapustijo… Takrat iščemo uteho v naših fotografijah, ki nam pomagajo obuditi stare spomine. Te fotografije nam zarišejo nasmeh na obrazu in obudijo srečne in iskrive spomine, na katere smo že pozabili v tem hitrem tempu življenja.

 

družinsko fotografiranje dolenjska

Vaše družinske fotografije se bodo prenašale iz generacije v generacijo, vašim vnukom in nato njihovim otrokom… Fotografije lahko upodobijo čustva, ki jih besede ne morejo in so, tako kot spomini in zgodbe, del naše zapuščine.

Zato je zelo pomembno, da imate v svojem arhivu kvalitetne družinske fotografije. Ne samo tiste, ki so posnete s telefonom in so velikokrat zajete na hitro, s slabo ostrino in osvetlitvijo, kjer skoraj nikoli niste vsi skupaj na njih. Večina družinic se odloči za fotografiranje pri fotografu enkrat letno. Tako pridobite kvalitetne fotografije za vaš družinski album, ki bodo trajale večno in ovekovečite ključne trenutke odraščanja vaših malčkov.

Kaj narediti, če se moj otrok ne mara fotografirati?

Do sedaj nam je skupaj s pomočjo staršev uspelo med fotografiranjem nasmejati vsakega otroka. Nekateri otroci so bolj zaupljivi do neznancev, drugi manj. Vsekakor zna biti za mlajšega otroka precej stresno, ko prvič spozna fotografa. Otrok se mora postaviti na določen prostor in delati tisto, kar si s starši zamislimo. Zato se otrok tudi v večini primerov ne bo želel smejati na ukaz. Kar pa ni nujno ovira, le domisliti se moramo, kako vašega otroka pripraviti do iskrenega nasmeška.

Največkrat tu pridejo na pomoč starši, ki vedo, kaj njihovega otroka zabava. Tu se lahko preizkusijo v vlogi animatorjev, ko za mojim hrbtom izvajajo razne vragolije, ki malčke nasmejejo. Morda jih malce “požgečkajo” ali kako drugače z navihanostjo spravijo v smeh. Priporočljivo je, da se starši na družinsko fotografiranje vnaprej pripravijo z različnimi idejami, ki bi vašega otroka zabavali.

Fotografiranje-v-naravi

Kako se starši pripravijo na družinsko fotografiranje?

Družinsko fotografiranje zna biti zelo zabavno in zanimivo, polno iskrenih nasmeškov. Zna pa biti tudi zelo stresno, tako za otroke, kot tudi za starše. Potek fotografiranja je lahko popolnoma drugačen od družine do družine. Vsak otrok je unikaten, vsak ima svoj karakter, zato je nemogoče predvidevati, da bo na tisti določeni dan vse potekalo brez težav.

Starši se pred samim terminom družinskega fotografiranja pripravite kolikor se le lahko, da bomo s skupnimi močmi zajeli kar najboljše fotografije. Imejte v mislih, da morda vašemu malčku ne bo prav po godu početi kar si vi želite. Morda bo imel “tisti dan”, ko se bo trmal in delal vse nasprotno temu, kar želite. Vsekakor je družinsko fotografiranje lahko zelo zabavno in zanimivo za vas in otroka, če le uporabimo ustrezne tehnike za zabavanje vašega najmlajšega.

Nekaj nasvetov za starše za družinsko fotografiranje:

Igre

Imejte v mislih različne igre, ki bi otroka pripravile do tega, da se sprosti in zabava. Teh iger se poslužujemo, ko vidimo, da je otrok izgubil voljo do poziranja.

Osnovne potrebe

Priporočljivo je, da otrok ni lačen ali žejen pred začetkom fotografiranja. Idealno bi bilo, da je spočit, kar pa je pri poletnih fotografiranjih malce težje (večerne ure).

Nagrade

V kolikor se kdaj pa kdaj poslužujete podkupovanja v vaši vzgoji, mu morda v zameno za pridno sodelovanje obljubite neko nagradico, ki mu veliko pomeni.

Pogovor z otrokom

Pred fotografiranjem je morda dobro otroku razložiti kam greste, koga bo spoznal in kaj boste tam počeli. Razložite mu zakaj je družinsko fotografiranje za vas pomembno.

Rekviziti

S seboj na družinsko fotografiranje lahko prinesete tudi različne rekvizite, kot je na primer najljubša igrača vašega malčka.

Ideje in želje staršev

Veliko staršev mi pred samim fotografiranjem zaupa morebitne posebne želje. To je zelo dobrodošlo, saj je moj glavni cilj, da ste z vašimi fotografijami zadovoljni. Zato ne rabite biti sramežljivi, če imate kakšno kreativno idejo za določene fotografije.

Poze za družinsko fotografiranje

Zavedam se, da se nekateri zelo težko sprostite pred objektivom. Vendar pa so fotografije popolnoma drugačne, če ujamem sproščene trenutke, ko odmislite to, da vas nekdo fotografira. Poskusite se čim bolj sprostiti in uživati v vaših družinskih trenutkih, se čim več smejati in zabavati z vašimi najbližjimi. Vse to se namreč odraža na končnih fotografijah. Iskreni nasmeški na fotografijah so tista pika na i, ki naredi vašo družinsko fotografiranje popolno.

Med fotografiranjem velikokrat poskusim narediti izkušnjo za otroke kar se da zabavno – poskusim dodati elemente igric v samo poziranje. “Tri-štiri-zdaj” jim je velikokrat neizmerno zabaven izraz, ne glede na to ali gre za skakanje na mestu, tekmovanje v teku ali pa metanje listov v zrak. Takrat navadno nastanejo najlepši nasmeški na obrazih otrok.

Kaj obleči za družinsko fotografiranje?

Vprašanje skoraj vsake družinice, ki se pripravlja na termin družinskega fotografiranja. Najpomembnejše je, da se v oblačilih počutite udobno. Kar se tiče barv in kombiniranja, pa je to zelo odvisno od letnega časa, okolja, kjer vas bom fotografirala in pa vašega karakterja.

Za pomlad in poletje vedno predlagam svetlejše, pastelne barve, ki se super zlijejo z ozelenelim okoljem v naravi. Pri nežnejšem spolu so vedno dobrodošle kakšne dolge obleke, ki naredijo fotografije pravljične. Pri moških so dobrodošle razne srajce (kakšnim karo vzorcem se je dobro izogibati, saj preusmerijo pozornost iz vas na oblačila) in kombinacija z jeans ali sivimi hlačami.

V jesenskem terminu družinskega fotografiranja pa je okolje navadno zelo barvito, rdeče, rjavo, rumeno … Tako da za jesensko družinsko fotografiranje ponovno predlagam pastelne barve v kombinaciji z jeans. Bela ali bež nevtralna barva je v tem primeru idealna, da ne bi s preveč barvnimi oblačili dosegli neskladanja barv z okoljem.

Zimske fotografije so velikokrat zasnežene (v kolikor imamo malce sreče). Ozadje na fotografijah bo torej svetlo, belo, s nekaj zelene barve od dreves. Tu so dobrodošla temnejša oblačila, tudi karo vzorci, temno rumene jakne, bunde z mucko na kapuci, temen jeans, temno modra barva …

Nasveti fotografa glede primernih oblačil

Vse je v kontrastu. Ne glede na letni čas, je dobro upoštevati vašo lokacijo družinskega fotografiranja. Če bo lokacija na gradu in bo veliko kamnitih sten za ozadje, bo boljše, če imate malce temnejša oblačila kot pa pastelne barve, saj so stene gradu svetlo bež. Pastelne barve bi se v tem primeru preveč zlile z ozadjem.

Idealno barvo oblačil za celotno družinsko fotografiranje je zelo težko izbrati, saj je po navadi moje fotografiranje precej raznoliko, z različnimi ozadji. Nekaj fotografij naredimo z zelenjem v ozadju, nekaj fotografij z gozdom. Nekaj pa, če je le možnost, pred kakšno kamnito steno ali pa leseno steno. Popolnoma je odvisno od raznolikosti lokacije, ki si jo izberete za družinsko fotografiranje.

Logotipov podjetij, zelo kričečih (ali fluorestenčnih) barv in preveč vpadljivih vzorcev na oblačilih se za družinsko fotografiranje poskusite izogniti. Če pa so pisana in barvna oblačila del vašega karakterja, jih le obdržite. Pomembno je namreč, da ste na fotografijah to vseeno vi in ne nekdo drug. Če vam elegantna oblačila nikakor ne odgovarjajo, se ne silite, fotografije bodo prav tako lepe, če ste oblečeni v trenirko in majico s kratkimi rokavi, pomembno je le, da vaša oblačila izražajo vas, saj bo ta spomin ostal še dolgo v vaši družini.

Kaj pa kombinacije oblačil med družinskimi člani?

Kombinacija barv oblačil je zaželjena pri družinskemu fotografiranju, vendar do določene mere. Morda ni najbolj primerno, da bi vsi člani nosili bele srajice, ali pa vsi jeans hlače. Monotonost se lahko razbije tako, da recimo dve osebi nosita jeans hlače in bele srajice, drugi dve pa kakšno drugo kombinacijo. Vendar je potrebno paziti, da ni čisto vsak član družine oblečen v popolnoma drugačne barve. V tem primeru se rada pojavi prenasičenost barv na fotografiji in s tem poudarek na njih namesto na vas.

Torej, če se držite minimalizma barv (nežnih, nevpadljivih barv) pri kombinaciji oblačil za celo družino (kombinacija 2-4 barv), ste zmagali. 🙂

Oglejte si tudi:

Fotografiranje ob prvem rojstnem dnevu. Cake smash na domu ali v naravi.

Podarite svojim najbližjim ovekovečene družinske spomine.

Nosečniško fotografiranje v naravi. 30 ali 60 minutni termini fotografiranja.

Rezervirajte svoj termin fotografiranje

ZADNJE OBJAVE